Avagy azért is eszek édességet

F*CK IR

F*CK IR

Cseresznyés élvezet bűntudat nélkül

IR-barát pite a kertemből

2025. június 10. - thomasbeard

cseresznyes_pite_rusztikus_hangulattal.png

Cseresznyeszezon van, és ez nálam azt jelenti: irány a kert, aztán irány a konyha! Szerencsés vagyok, hogy van cseresznyefa a kertemben, aminek "mindig megadom az esélyt", hogy mindenféle kezelés nélkül teremjen. Meghálálja és minden évben bőven terem. A fáról frissen szedett cseresznye már önmagában is egy ajándék, de most egy könnyű, gyorsan elkészíthető, diabetikus pitében landolt – mindenféle bűntudat nélkül.

Ha te is IR-es vagy, akkor biztosan ismered a gyümölcsök körüli bizonytalanságot: „lehet-e, mennyit lehet, mikor lehet?” Jó hír, hogy a cseresznye az egyik "legbarátibb" gyümölcsünk ebben az időszakban! Mérsékelt a glikémiás indexe, magas a rost- és antioxidáns-tartalma, ráadásul kisebb adagban is laktat.

Ez a recept nemcsak finom, de tényleg jól beilleszthető egy IR-es étrendbe is – teljes kiőrlésű kekszalappal, cukormentes édesítéssel, természetes alapanyagokkal. És a legjobb? Nem kell sütni sem!

Hozzávalók (kb. 20 cm-es pitéhez) - a képeken 26X26 cm-es kapcsos formában készült verzió van, így laposabb:


Alap:

  • 150 g teljes kiőrlésű keksz (pl. cukormentes zabkeksz vagy Graham keksz)
  • 50 g olvasztott vaj vagy kókuszolaj (esetleg 10-20 g-mal több, ha nagyon felszívná a keksz)
  • (opcionálisan: 1 ek. por eritrit/stevia, ha nem elég édes a keksz)

Töltelék:

  • 400–500 g kimagozott friss cseresznye (a legunalmasabb része a receptnek, hogy ki kell magozni a cseresznyéket)
  • 1–2 tk friss citromlé
  • 1 tk fahéj
  • 0,5 dl cukormentes málnaszörp
  • 2 dl víz
  • 2–3 ek eritrit vagy nyírfacukor (ízlés szerint)
  • 2 tk konjac liszt (tudom, nem egyszerű beszerezni, de ha rendelsz egyszer, akkor sokáig elég)

Elkészítés:
1. Alap:

  1. A kekszet daráld vagy törd apróra.
  2. Keverd össze az olvasztott vajjal.
  3. Nyomkodd egy piteformába vagy kapcsos tortaforma aljába.
  4. Hűtőbe vele legalább 20 percre, hogy megszilárduljon.

2. Cseresznyés töltelék:

  1. A kimagozott cseresznyét tedd egy kis lábosba.
  2. Add hozzá a citromlevet, szörpöt, fahéjat, édesítőt.
  3. Melegítsd pár percig, amíg levet enged.
  4. Keverd el a konjac lisztet 1-2 ek hideg vízben, húzd fel a maradék vízzel, majd add a gyümölcshöz.
  5. Forrald fel röviden, míg kicsit besűrűsödik (ez kb pár másodperc).
  6. Hűtsd langyosra.

3. Összeállítás:

  • A kihűlt kekszalapra öntsd rá a cseresznyés tölteléket.
  • Hűtőben dermeszd min. 1 órát, de legjobb egy éjszakán át.

 cseresznyes_pite.jpg

 12 szeletre vágtam, így egy szelet kb:

  • CH: 13,5–14 g
  • Fehérje: 1,5 g
  • Zsír: 5,7 g
  • Rost: 1,5 g
  • Energia: 120–125 kcal

A bejegyzés trackback címe:

https://fckir.blog.hu/api/trackback/id/tr2818885560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása