Cseresznyeszezon van, és ez nálam azt jelenti: irány a kert, aztán irány a konyha! Szerencsés vagyok, hogy van cseresznyefa a kertemben, aminek "mindig megadom az esélyt", hogy mindenféle kezelés nélkül teremjen. Meghálálja és minden évben bőven terem. A fáról frissen szedett cseresznye már önmagában is egy ajándék, de most egy könnyű, gyorsan elkészíthető, diabetikus pitében landolt – mindenféle bűntudat nélkül.
Ha te is IR-es vagy, akkor biztosan ismered a gyümölcsök körüli bizonytalanságot: „lehet-e, mennyit lehet, mikor lehet?” Jó hír, hogy a cseresznye az egyik "legbarátibb" gyümölcsünk ebben az időszakban! Mérsékelt a glikémiás indexe, magas a rost- és antioxidáns-tartalma, ráadásul kisebb adagban is laktat.
Ez a recept nemcsak finom, de tényleg jól beilleszthető egy IR-es étrendbe is – teljes kiőrlésű kekszalappal, cukormentes édesítéssel, természetes alapanyagokkal. És a legjobb? Nem kell sütni sem!
Hozzávalók (kb. 20 cm-es pitéhez) - a képeken 26X26 cm-es kapcsos formában készült verzió van, így laposabb:
Alap:
- 150 g teljes kiőrlésű keksz (pl. cukormentes zabkeksz vagy Graham keksz)
- 50 g olvasztott vaj vagy kókuszolaj (esetleg 10-20 g-mal több, ha nagyon felszívná a keksz)
- (opcionálisan: 1 ek. por eritrit/stevia, ha nem elég édes a keksz)
Töltelék:
- 400–500 g kimagozott friss cseresznye (a legunalmasabb része a receptnek, hogy ki kell magozni a cseresznyéket)
- 1–2 tk friss citromlé
- 1 tk fahéj
- 0,5 dl cukormentes málnaszörp
- 2 dl víz
- 2–3 ek eritrit vagy nyírfacukor (ízlés szerint)
- 2 tk konjac liszt (tudom, nem egyszerű beszerezni, de ha rendelsz egyszer, akkor sokáig elég)
Elkészítés:
1. Alap:
- A kekszet daráld vagy törd apróra.
- Keverd össze az olvasztott vajjal.
- Nyomkodd egy piteformába vagy kapcsos tortaforma aljába.
- Hűtőbe vele legalább 20 percre, hogy megszilárduljon.
2. Cseresznyés töltelék:
- A kimagozott cseresznyét tedd egy kis lábosba.
- Add hozzá a citromlevet, szörpöt, fahéjat, édesítőt.
- Melegítsd pár percig, amíg levet enged.
- Keverd el a konjac lisztet 1-2 ek hideg vízben, húzd fel a maradék vízzel, majd add a gyümölcshöz.
- Forrald fel röviden, míg kicsit besűrűsödik (ez kb pár másodperc).
- Hűtsd langyosra.
3. Összeállítás:
- A kihűlt kekszalapra öntsd rá a cseresznyés tölteléket.
- Hűtőben dermeszd min. 1 órát, de legjobb egy éjszakán át.
12 szeletre vágtam, így egy szelet kb:
- CH: 13,5–14 g
- Fehérje: 1,5 g
- Zsír: 5,7 g
- Rost: 1,5 g
- Energia: 120–125 kcal