Avagy azért is eszek édességet

F*CK IR

F*CK IR

Édesen minden jobb

"Karamellás" zabkeksz

2025. május 11. - thomasbeard

karamellas_zabkeksz_001.jpg

Jó régen nem tudtam sütni, de végre akadt egy kis szabadidőm. Természetesen ilyenkor van az, hogy nem készültem fel, nem terveztem meg semmit, így improvizálni kell. Ami biztos volt, hogy valami édesre vágyom, valami karamellizű dologra, amit jó kávéval együtt fogyasztani. Meg is született ez a kívül ropogós, belül omlós, csodálatos zabkeksz, amihez a karamell ízt kissé érdekesen állítottam elő.

hozzavalok.png

Hozzávalók:

  • 200 g apró szemű zabpehely
  • 80 g darált zab (nekem cukormentes "Hafer-Nuss" zabkásapor volt itthon, az is szuper, és nem is nagyon fogyott itthon egyébként)
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál glicin (ha még nem olvastál utána, hogy miért jó, keress rá; ha nem akarsz vele foglalkozni, akkor fél kanállal több az "édesnégyesből")
  • 4 evőkanál eritrit+stevia keverék (Dia-Wellness mindig működik)
  • 2 teáskanál vaníliás édesítőpor
  • 4 evőkanál növényi főzőkrém (most Schlagfix habkrém volt itthon, természetesen a cukormentes tejszín is működik)
  • 4 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipet
  • opcionálisan: 2 evőkanál cukormentes alma- vagy körtepüré (a puhább állaghoz, meg kissé ellensúlyozza a "karamell" brutális édességét)

folyamat_jo.png

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy kis lábasban melegítsük össze: glicin + tejszín+ eritrit + vaníliás édesítő + vaj keverékét, addig amíg kissé szirupos állagú nem lesz (max 2-3 perc), aztán vehetjük is le a tűzről.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat: zabpehely, darált zab/zabkásapor, fahéj, .

Adjuk hozzá a tojásokat, majd a melegített karamellás keveréket és az alma/körtepürét (ha használjuk). Alaposan keverjük el.

Nedves kézzel formázzunk diónyi méretű gombócokat, majd lapítsuk őket korong alakúra.

Süssük 12–14 percig, amíg szép aranybarnák lesznek. Hűlés után ropogósabbak.

Gyors máz receptje:

  • 3 evőkanál rostos szirup (pl: mézhelyettesítő)
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál olvasztott kókuszolaj vagy vaj (ha kevés lenne, akkor egy kis növényi tejjel lehet lazítani, de csak óvatosan)
  • (ízlés szerint vanília, stevia vagy egy csipet só)

Keverjük össze, és mártsuk meg benne a csodáinkat vagy csorgassuk a kihűlt kekszekre. Hűtőben hagyjuk megdermedni.

Tápérték az általam használt alapanyagokkal:

  • Energia: ~65 kcal
  • Szénhidrát: ~5–6 g (alacsony glikémiás terhelésű)
  • Fehérje: ~2 g
  • Rost: magas
  • Zsír: ~3 g

karamellas_zabkeksz_002.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fckir.blog.hu/api/trackback/id/tr118856980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása