Avagy azért is eszek édességet

F*CK IR

F*CK IR

Régi öröm, új kivitelben

Egy klasszikus sütemény újragondolása

2025. május 19. - thomasbeard

trikolor_sutemeny_egy_rusztikus_feluleten.png

Vannak napok, amikor semmi másra nem vágyik az ember, mint egy jó kis habos süteményre. No, persze legyen ch csökkentett és cukormentes, illeszkedjen a diétába, és akár két szeletet is bátran meg lehessen enni belőle. Sokat kísérleteztem, mire megtaláltam az ideális süteményalapot. Miután meg lett a megoldás, már csak azt kellett kigondolnom, hogy mi legyen a hab. Ekkor jutott eszembe a régi, régi nagy kedvencem a „Mirinda szelet”. Gondoltam átalakítom, és szerintem sikerült.

Azt nem mondom, hogy a legszigorúbb fogyókúrás trendeknek is megfelel, de önuralmat gyakorolva nem lesz gond. Speciel, ha nem egyedül esszük, akkor nem lesz esélyünk sem többet enni.

Hozzávalók:

Alap (csicseriborsós-kakaós piskóta)

  • 1 doboz csicseriborsó (400 g, lecsepegtetve)
  • 2 tojás
  • 50 ml tejszín (ezt csak azért tettem bele, mert 200 ml-es tejszínt kaptam, de nyugodtan el is hagyható)
  • 3 ek eritrit
  • 1 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek darált mandula (helyettesíthető egyéb magokkal is)
  • 1 ek kamutliszt (helyettesíthető másik liszttel is)
  • csipet só

Túrós-lime krém

  • 500 g zsírszegény túró
  • 150 ml cukormentes habtejszín vagy natúr joghurt
  • 3 ek eritrit
  • 1 bio lime leve és héja
  • 1 csomag zselatinfix vagy 1,5 tk porzselatin

 Bodzás-áfonyás zselé

  • 600 ml hígított cukormentes bodzaszörp (400 ml víz, 200 ml szörp volt nálam az arány; természetesen mindenféle szörppel működik)
  • 150 g áfonya (friss vagy fagyasztott) - málnával még jobb makrók érhetők el, de el is hagyható
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (nekem most egyszerű, normál volt otthon, de léteznek ch csökkentett verziók is)

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra!

Alap elkészítése: A csicseriborsót a tojásokkal, kakaóval, eritrittel, vaníliával és sütőporral együtt beledobáltam egy késes betétű robotgépbe (szerintem turmixgéppel is működik), teljesen simára kevertettem, majd formába öntve 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük. (26X26 cm-es formát használtam, így minden vékonyabb lett, de több szelet jött ki belőle. :) Félretesszük és megvárjuk, amíg kihűl.

Túrós krém: A túrót a tejszínnel, eritrittel, lime-lével és -héjjal összekeverjük. A zselatint beletesszük, majd a kihűlt alapra simítjuk. Hűtőbe tesszük minimum egy órára. Krémes túrót használtam, így szép sima lett a végeredmény. A rögös túrót célszerű szitán áttörni. Finoman belenyomkodtam az áfonyaszemeket.

Zselé: A pudingport – a csomagolásán feltűntetett módszertan szerint - elkészítjük a bodzaszörppel, majd langyosan a túrókrémre öntjük. Ismét hűtjük, míg teljesen megdermed.

Nem bonyolult, csak nagyon sokat kell várni, de megéri. Tizenkét szeletre tudtam vágni.

1 szelet tápértéke az általam használt alapanyagokkal:

  • 133 kcal
  • 8,3 g fehérje
  • 10,1 g szénhidrát
  • 6,3 g zsír

 Egy hagyományos süteményhez képest, nem is rossz makróösszetétel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fckir.blog.hu/api/trackback/id/tr5018862526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása