Vannak napok, amikor semmi másra nem vágyik az ember, mint egy jó kis habos süteményre. No, persze legyen ch csökkentett és cukormentes, illeszkedjen a diétába, és akár két szeletet is bátran meg lehessen enni belőle. Sokat kísérleteztem, mire megtaláltam az ideális süteményalapot. Miután meg lett a megoldás, már csak azt kellett kigondolnom, hogy mi legyen a hab. Ekkor jutott eszembe a régi, régi nagy kedvencem a „Mirinda szelet”. Gondoltam átalakítom, és szerintem sikerült.
Azt nem mondom, hogy a legszigorúbb fogyókúrás trendeknek is megfelel, de önuralmat gyakorolva nem lesz gond. Speciel, ha nem egyedül esszük, akkor nem lesz esélyünk sem többet enni.
Hozzávalók:
Alap (csicseriborsós-kakaós piskóta)
- 1 doboz csicseriborsó (400 g, lecsepegtetve)
- 2 tojás
- 50 ml tejszín (ezt csak azért tettem bele, mert 200 ml-es tejszínt kaptam, de nyugodtan el is hagyható)
- 3 ek eritrit
- 1 ek kakaópor (cukrozatlan)
- 1 tk vanília aroma
- 1 tk sütőpor
- 2 ek darált mandula (helyettesíthető egyéb magokkal is)
- 1 ek kamutliszt (helyettesíthető másik liszttel is)
- csipet só
Túrós-lime krém
- 500 g zsírszegény túró
- 150 ml cukormentes habtejszín vagy natúr joghurt
- 3 ek eritrit
- 1 bio lime leve és héja
- 1 csomag zselatinfix vagy 1,5 tk porzselatin
Bodzás-áfonyás zselé
- 600 ml hígított cukormentes bodzaszörp (400 ml víz, 200 ml szörp volt nálam az arány; természetesen mindenféle szörppel működik)
- 150 g áfonya (friss vagy fagyasztott) - málnával még jobb makrók érhetők el, de el is hagyható
- 2 csomag vaníliás pudingpor (nekem most egyszerű, normál volt otthon, de léteznek ch csökkentett verziók is)
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra!
Alap elkészítése: A csicseriborsót a tojásokkal, kakaóval, eritrittel, vaníliával és sütőporral együtt beledobáltam egy késes betétű robotgépbe (szerintem turmixgéppel is működik), teljesen simára kevertettem, majd formába öntve 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük. (26X26 cm-es formát használtam, így minden vékonyabb lett, de több szelet jött ki belőle. :) Félretesszük és megvárjuk, amíg kihűl.
Túrós krém: A túrót a tejszínnel, eritrittel, lime-lével és -héjjal összekeverjük. A zselatint beletesszük, majd a kihűlt alapra simítjuk. Hűtőbe tesszük minimum egy órára. Krémes túrót használtam, így szép sima lett a végeredmény. A rögös túrót célszerű szitán áttörni. Finoman belenyomkodtam az áfonyaszemeket.
Zselé: A pudingport – a csomagolásán feltűntetett módszertan szerint - elkészítjük a bodzaszörppel, majd langyosan a túrókrémre öntjük. Ismét hűtjük, míg teljesen megdermed.
Nem bonyolult, csak nagyon sokat kell várni, de megéri. Tizenkét szeletre tudtam vágni.
1 szelet tápértéke az általam használt alapanyagokkal:
- 133 kcal
- 8,3 g fehérje
- 10,1 g szénhidrát
- 6,3 g zsír
Egy hagyományos süteményhez képest, nem is rossz makróösszetétel.