Avagy azért is eszek édességet

F*CK IR

F*CK IR

Barackos mákmámor

Lime-os, barackos, mákos sütemény

2025. június 13. - thomasbeard

makos_barackos_002.jpg

Van az a sütemény, ami nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem a lelket is. A barackos mákmámor pontosan ilyen: egy könnyed, nyárias süti, amelyben a szaftos barack, a fanyarkás lime, a földes mák és a rostos zabpehely tökéletes harmóniában olvad össze – és mindezt hozzáadott cukor nélkül!

Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik szeretnék élvezni az ízeket anélkül, hogy a vércukorszintjük az egekbe szökne (a barack miatt fog emelkedni, ezért tessék óvatosan habzsolni). Diabetikus, de egyáltalán nem diétás ízélmény. Ráadásul gyorsan elkészül, és garantáltan látványos – akár vendégvárónak, akár egy nyugodt nyári délutánra.

Hozzávalók (6-8 nagyobb piteszelethez):

  • 100 g darált mák
  • 80 g zabpehely
  • 3 db tojás
  • 250 ml cukormentes kakaós növényi ital (természetesen jó a nem kakaós is)
  • 60–80 g eritrit vagy 20 g négyszeres erősségű édesítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db lime héja + 1/2 lime leve
  • 3-4 db érett barack feldarabolva (150-200 g)
  • 1 csipet vanília vagy kardamom

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
  2. Verd fel a tojásokat az édesítővel, majd keverd bele a növényi italt, mákot, zabpelyhet.
  3. Add hozzá a sütőport, lime héját, levét és a fűszereket.
  4. A masszát simítsd sütőpapírral bélelt (vagy szilikon) formába.
  5. A darabolt barackot nyomkodd a tetejére.
  6. Süsd 25–30 percig. Hűtve a legfinomabb!

ProTIPP: Sütés után megcsorgathatod még egy kevés lime-os porított eritrittel – ettől fényes és frissítő lesz!

Becsült tápérték 1 szeletre vetítve (8 szelet esetén):

  • Kalória: 160 kcal
  • Fehérje: 6,7 g
  • Zsír: 8,3 g
  • Szénhidrát: 15 g

makos_barackos_001.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fckir.blog.hu/api/trackback/id/tr1618887424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása